Habanero – En af de hotteste chilipeber på Scoville-skalaen

Chilipeberen Habanero er en af de hotteste chilipebre der findes. Det er ingen overraskelse at den rangerer højt på Scoville-skalaen, da den har et stort niveau af capsaicin, som er det stof der giver chilien sin varme. I følge skalaen ligger Habanero mellem 100.000 og 350.000 scoville enheder – det giver denne chili et betragteligt skud af varme.

Habanero kommer oprindeligt fra Yucatan halvøen i Mexico, men har nu spredt sig til andre dele af verden takket være dens store popularitet blandt madelskere verden over. Denne chili er meget populær i retter fra mange lande, herunder Mexico, USA og Caribien såvel som Asien og Afrika. Chilipberen kan bruges på mange måder; du kan tilføje dem til saucer for ekstra smag og varme, drysse dem på pizzaer eller salater for at give lidt ekstra styrke eller endda slet bare spise dem rå! Deres intense farve sammen med deres unikke smag gør dem ideelle til enhver ret.

Ofte forbinder man Habaneros med mexicansk mad og dette skyldes især deres intense smag og farve som er kendetegnende for mexicanske retter. Deres unikke smag passer godt sammen med andre ingredienser som tomat, løg og olivenolie; disse ingredienser danner basis for rigtig mange mexicanske retter som tacos osv., hvor chilier ofte anvendes som topping.

Mens Habaneros ofte forbindes med mexicansk mad, er de alsidige nok til at kunne bruges i alt fra asiatiske wokretter til caribiske salater. Uanset hvilken form for mad du laver, vil Habaneros bidrage med et spark af varme og god smag.

Derudover har habanero peppers flere sundhedsmæssige fordele, alt efter hvem man spørger. Da de indeholder capsaicin, kan de have antiinflammatoriske egenskaber, der hjælper med at reducere betændelse i leddene. Capsaicin kan desuden fremme øget energiudnyttelse, øget metabolisme, vedligeholdelse af blodsukkerniveauer samt reduceret appetit. De fyldige antioxidanter indeni chilierne beskytter mod frie radikaler – så disse fantastiske pebersorter har flere anvendelsesmuligheder end blot selv at give dig et spark.

Nogle begynder undertiden at begynde at dufte udbrænding når man bruger habaneros – det skyldes simpelthen bare den enorme mængde capsaicin der sidder i chilien! Men frygt ikke – selvom disse pebersorter uden tvivl har en masse styrker, behøver du ikke have angst for brændende mund. Du kan altid justere mængden baseret på dine personlig præferencer. Start dog altid med et forsigtig udgangspunkt da disse pebersorter let bliver “for varme” for mange af os.

Alt i alt er Habanero Chili Peppers bestemmt en favorit bland foodies verden over takket være dens intensitet, smag og farve. Er det første gang du smager den, bør du dog som sagt starte ud forsigtigt, da den ellers godt kan blive noget af en overraskelse i for stor mængde.

Carolina Reaper, den stærke chilipeber med fangarme

Carolina Reaper er en stærk chilipeber som er kåret som den stærkeste chilipeber i verden. Dette gøres ved at måle på scoville-skalaen, hvor Carolina Reaper scorer over 1.5 millioner – det tilsvarende af nogle af de stærkeste hot sauce du kan finde på markedet. Pepperen er udviklet og opdrættet af Ed Currie fra PuckerButt Pepper Company i Fort Mill i South Carolina, USA.

Selvom den Carolina Reaper har et fint navn, skal man ikke lade sig narre af dens milde udseende og smukke farve. Fra det øjeblik du putter peberen i munden vil din mund brænde! Dens smag minder om sød tomat med undertoner af røg – men selvfølgelig med en ekstrem varme der ledsager smagen til sidst. Uanset hvilken slags mad du spiser dem sammen med, vil de give dig et chok der giver dig et adrenalinkick fordi det faktisk er lidt smertefuldt at spise dem!

Hvis du overvejer at prøve en Carolina Reaper skal du vide at denne chilipeber starter sin rejse meget mild og bliver stadig mere intens jo langsommere den modner. Det betyder ofte at folk som prøver de unge pepper har lyst til at tage flere bider end de burde – hvilket kan resultere i alvorlige brænderi for maverne! Derfor anbefales det altid for begyndere (og endda eksperter) at starte forsigtigt og øge mængden gradvist efterhånden som man vender sig til smagen og varmen fra pepperen.

Alt taget i betragtning synes vi her på siden at Carolina Reapers er fantastiske chilisorter der kan give enhver ret en interessant twist – især da deres intense varme virker god sammen med alle typer krydderier og ingredienser. Hvis du gerne vil have lidt mere action til din madlavning, så skulle du helt sikkert prøve disse peppers – men husk på: Start forsigitgt!

Naga Morich – Den stærkeste chilipeber i verden

Chilipeber har været en del af menneskehedens kost i årtusinder, og over tid er der blevet udviklet mange forskellige sorter. En af de allerstærkeste er Naga Morich-chilipeberen, som med sin enorme styrke har taget verden med storm. I denne artikel vil vi tage et nærmere kig på denne utroligt stærke chilipeber og se hvor den rangerer på Scoville-skalaen.

Naga Morich er en hybrid mellem to andre varianter af chili: Naga Jolokia og Bangladeshi pepper. De to varianter blev sammensmeltet for at skabe det ultimative brag af en chili, der kunne indfri selv de mest ekstreme smagsoplevelser. Dette bidrag til gastronomien blev opdaget i Bangladesh, hvor man fandt ud af at Naga Morich havde et usædvanligt højt scoville-tal på over 1 million.

Scoville-skalaen måler den relative styrke af forskellige chilier baseret på mængden capsaicin, som er det aktive ingrediens som gør chilien så stærk. Mange grøntsager ligger under 5 000 på skalaen, og meget populære chilisorter som jalapeñoer ligger mellem 2 500 og 5 000. På grund af sin enorme styrke rangerer Naga Morich helt øverst blandt alle chilipebertyper med sit scoville-tal på 1 million plus! Det betyder at denne unikke chili har mange gange så meget capsaicin som Jalapeños!

Selvom Naga Morich ser ud som enhver anden rød chilifrugt, kan du altså ikke undervurdere dens enorme styrke! Stoffet capsaicin findes primært i frøene indeni peberen – jo flere frø du spiser jo mere brænder det – så pas godt på naboerne næste gang du forsøger dig med disse super stærke pebre! Mange mennesker synes dog at det intense brusende hede fra disse ekstremt smagsfulde peberer faktisk er fantastisk god madlavning – især nordindisk madlavning har taget dem til sig om end de ofte bliver brugt sparsomme da deres intensitet kan dominere retterne helt for meget.

Hvis du virkelig gerne vil prøve dig frem med disse superhete chilisorter anbefaler vi altid at du bruger handsker for at undgå eventuelle irritationer eller allergier – husk også ALTID at vaske dem grundiger efter behandling da dine fingre ellers vil vise sig heltemodige resten af dagen. Vi lover dig dog: Nye oplevelser venter forude hos din lokale forhandler eller online via diverse specialbutikker. Giv det et skud – men pas nu på…